Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

субота, 2. јануар 2010.

Predlog br.2

Doručak:
*******

Pužići sa sirom i salamom

Testo: 300g brašna, parašak za pecivo, 50g margarina, jaje, 10 kašika mleka. Umesiti testo i tanko ga razviti. Premazati sa malo mleka i posuti obilno sirom i salamom. Uviti rolat i iseći parčad debljine 1cm. Poređati u podmazan pleh sečenom stranom dole, premazati razmućenim jajetom i peći.

Jogurt

Ručak:
******

Bela pileća supa

Pileće belo meso, šoljica pirinča, 2-3 ravne kašike brašna, ulje, jaje, sušeni začin, malo alkoholnog sirćeta
Pileće meso staviti da se kuva ( možete staviti celo pile, pa posle odvojiti delove mesa za pohovanje ili červiš ). Kuvano meso izvaditi, iskidati na komadiće, pa vratiti u čorbu. Sad ubaciti očišćeni pirinač i suvi začin, pa nastaviti sa kuvanjem. U medjuvremenu napraviti belu zapršku. Na ulju upržiti do braon boje 2-3 ravne kašike brašna ( ja volim gušću čorbu, pa stavim 3 kašike ). Uliti zapršku u vruću čorbu ili iz lonca presuti deo čorbe u tiganj ( samo vodite računa da se ne opečete, jer prilično pršti ), pa kad malo prokuva tečnost iz tiganja vratiti u lonac sa čorbom. Umutiti ovlaš viljuškom jedno jaje, dodati u čorbu i lagano promešati da se obrazuju "dronjčići". Na kraju staviti 1-2 kašike alkoholnog sirćeta, što mu daje naročit šmek. Moja preporuka je da sirće ne stavljate u čorbu, već ga poslužite posebno, da svako sipa koliko mu se dopada.

Červiš

Kuvano pileće meso izvaditi iz supe, uvaljati ga u brašno i jaje, pa ponovo u brašno i jaje i tek onda ispržiti.Sada rastopiti mast - ja sam koristila ulje - umešati brašno i pržiti dok ne porumeni. Onda dodati nekoliko čenova sitno seckanog belog luka ( ko voli može staviti celu glavicu ), još malo propržiti pazeći da luk ne pregori ( da jelo ne bi dobilo gorak ukus ) i odmah naliti supom. Brzo mešati da se ne stvore grudvice. Umešati i belo meso ikidano na rezance. Na kraju dodati malo alkoholnog sirćeta i soli ako jelo nije dovoljno slano. Červiš me sme biti redak, već treba da ima gustinu krema. Na tanjir za serviranje najpre staviti červiš, a odozgo poređati komade pohovanog mesa.


Pogača

1/4l mleka, kvasac, kašičica soli, kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 žumanca i brašno po potrebi da se umesi mekše testo. Kad testo naraste, podeliti ga na tri dela, formirati trake i isplesti pletenicu, premazati je belancem, posuti susamom i ispeći.

Salata

Baklava sa višnjama

Fil:1kg višanja, 1/2kg kora za baklavu, po 1 1/2 šolja šećera, ulja i griza, 2dl jogurta, kesica praška za pecivo.
Sirup: 750ml vode, 750g šećera
Pomešajte ulje, jogurt, griz, prašak za pecivo i šećer, pa u to dodajte višnje očišćene od koštica Ako koristite zamrznute višnje, najpre ih odledite i ocedite od soka. Složite po tri kore jednu na drugu, fil nanesite na početak kora i čvrsto zamotajte u rolnu. Odozgo kore premažite sa malo ulja i pecite na 180 dok ne porumeni. Preliti vrelu baklavu ohlađenim sirupom.Sirup: kuvajte šećer i vodu da bude malo ređe nego za slatko

Večera:
******

Hleb sa začinskim biljem

Hleb raseći na šnite, ali ne do kraja. Umutiti 125g butera sa češnjem belog luka, manjom glavicom crnog luka, peršunom i listićem žalfije. Mazati ovom smesom izmedju režnjeva, hleb umotati u foliju i peći 15 min.
Poslužiti uz sir i pivo.

1 коментар: