Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

понедељак, 24. мај 2010.

Cveće u kuhinji

Uštipci sa bagremom

Bagremov cvet oprati i prosušiti. Napraviti gušću smesu za palačinke od 3 žumanca, brašna, mleka, vrlo malo soli i kašičicom praška za pecivo. Umešajte i šam od preostalih belanaca, koje ste umutili sa 3 kašike šećera. Cvetove bagrema umačite u ovu smesu, pa pržite na dosta vrelog ulja. Gotove uštipke posipati prah šećerom koji je pomešan sa vanilinim šećerom.
Napomena: Uštipci mogu biti i slani. U tom slučaju izostavite šećer.




Slani uštipci sa cvetom zove
Napravite smesu za palačinke od 3 žumanca, brašna, piva, soli i kašičicom praška za pecivo. Umešajte šam od preostalih belanaca. U ovu smesu umakati oprane i prosušene cvetove zove. Pržiti u dosta vrelog ulja. Po želji odozgo narendati parmezan.
Napomena: uštipke od zove možete praviti i u slatkoj varijanti. U tom slučaju uštipke pospite prah šećerom.
Pohovan peršun kao prilog
Napravite gušću smesu za palačinke sa kiselom vodom. U smesu umešajte malo soli i 2-3 kašike ulja. Umačite u ovu smesu oprane i prosušene listove peršuna i pržite ih na dosta zagrejanog ulja.
Pohovan cvet tikve kao prilog
Cvet tikve možete spremati na bilo koji od prethodno opisanih načina, a možete ih pre toga nafilovati smesom od mlevenog mesa ili sira. Takodje ih pre pohovanja možete napuniti šamom belanaca u slatkoj varijanti.
Fil od mesa:
Upržiti pola glavice crnog luka, dodajte 250g mlevenog mesa, 2 cela čena belog luka, rendanu šargarepu, suvi začin, list lorbera i koncentrat paradajeza.

Fil od sira:
100g tvrdog belog sira, 100g mekog sira, so, žumance i malo belog luka u prahu

Fil od belanaca:
Umutiti šam od 2 belanca sa vanilinim šećerom i 4 kašike šećera. Dodati i malo limunovog soka u fil, a u testo rendanu koru neprskanog limuna.

Dekoracije za tortu od prirodnog cveća
Za dekoraciju torti koristite sveže ubrano cveće, koje potom umačete u blago umućen belanac i uvaljate u kristal šećer. Naročito lepo izgledaju ruže, cvetovi ljubičica, lavande...

2 коментара:

  1. Pohovani cvet bagrema sam jela davno, davno..Ziveli smo u okruzenju Ceha, a to je njihov specijalitet, i nista lepse, mirisnije i ukusnije nikad nisam jela..Predivno je :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Ovi me uštipci podsjećaju na neka davna vremena kada je to i moja mama radila. Hvala za ove dekoracije za torte od prirodnoga šećera. Dobro je znati, ko zna možda i meni dođe ukrasiti neke kolače:)))

    ОдговориИзбриши