Šeširići od testa
Testo:
1/2l mlake vode, pakvetić kvasca 45g, 1dl ulja, 900g brašna, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli i 1 kašičica belog luka u prahu.
Punjenje: 1/2kg pečuraka, 1 kašika suvog začina, 1 kašika brašna
Postupak:
1)Razmutiti kvasac u vodi sa šećerom i malo brašna.
2)Kad se smeša zapeni ubaciti ostale sastojke i oblikovati kuglu.
3)Ostaviti je da udvostruči zapreminu, pa poptom premesiti.
4)Testo treba još jednom pustiti da udvostruči zapreminu, a onda ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu. Podeliti ga na manje loptice. Svaku lopticu malo spljoštiti, nafilovati, skupiti krajeve pa ih malo uvrteti da fil ne bi iscurio.
5)Nakon 10 min rakijskom čašicom pritisnuti svaku kuglicu po sredini, tako da se dobije oblik šeširića.
6)Šeširiće premazati uljem, poređati ih u nauljen pleh, ostaviti 5 min da odstoje, pa potom staviti u rernu zagrejanu na 220 C. Ispeći.
NAPOMENA: ako ne postite, vodu možete zameniti mlekom. U tom slučaju dodajte i 2 žumanca u testo, a belancem premažite šeširiće. Na svaki stavite grumen putera pre pečenja.
Bas lepo izgleda.
ОдговориИзбриши