Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

среда, 24. март 2010.

USKRS - zečići



Zečići od dizanog testa
Testo:

2dl mleka

15g kvasca

100ml ulja

3 žumanca

5 kašika šećera

brašno po potrebi i malo limunove kore

Fil:

2 belanca

mleveni orasi

šećer

Postupak:

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Kad kvasac nadođe, dodatižumanca, ulje, limunovu koru i brašno po potrebi. Umesiti meko testo i ostaviti da odstoji. Nekoliko puta testo promešati varjačom. Izručiti testo na pobrašnjenu površinu. Odvojiti manji deo testa od koga ćete oblikovati uši. Ostatak testa podelite na manje loptice, rastanjite i filujte, potom skupite krajeve test i uvrteti ih. Spojite uši i loptice, premažite ih belancem. Od karanfilića ili zrna bibera napravite oči, a od izlomljenih špageta brkove, a od male kuglice testa njuškicu. Ostaviti zečiće da malo odstoje, a onda ih pecite na 220 C dok ne porumene.

Fil:

Umutiti belanca sa šećerom, pa umešati toliko mlevenih oraha da se dobije gusta smesa.




Zečići od prhkog testa
Testo:
250 g margarina

400 g brašna

2 komada žumanaca

1 kašika kisele pavlake

2-3 kesice vanilin šećera

kesica praška za pecivo

Dekoracija:

100 g ratluka

150 g šećera u prahu

jestive boje, belanac, šećer u prahu

Postupak:
Od navedenih sastojaka umesite glatko testo i ostavite na hladno umotano u najlon kesu najmanje 30 min. Potom razvaljajte tanko i kalupom vadite zečiće. Pecite na umerenoj temperaturi 10-ak minuta. Pečene keksiće dekorišite. Umesite ratluk i šećer u prahu i pravite mašnice, oči, njuškice… Umutite belanac sa šećerom u prahu da masa ne bude mnogo gusta, dodajte malo crvene boje i četkicom iscrtajte uši i obraščiće.

Kalup: Zamolite limara da vam iseče lim debljine 1 cm, a dužine negde oko 50 cm. Nacrtajte zečiće i po konturama savijte lim.




2 коментара: