Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

понедељак, 15. фебруар 2010.

Kuglice

Kasato kuglice
Potrebno je: 1/2kg mlečnog keksa, 250g margarina, 150g prah šećera, sok 2 limuna, 200g mlevenih oraha, 100g suvog grožđa, 100g žele bombona, 100g seckanih oraha, 100g mlečne čokolade i 2-3 vanilin šećera
Keks samleti, dodati margarin umućen sa prah šećerom, sok limuna, mlevene i seckane orahe, suvo grožđe malo potopljeno u mlaku vodu, vanilin šećer, seckane žele bombone i komadiće čokolade. Sve izmešati i oblikovati male kuglice. Svaku kuglicu malo navlažiti (vodom, rumom ili sokom limuna), pa uvaljati u čokoladne mrvice. Ako imate, možete dodati i trešnje iz slatkog, koje treba ocediti od tečnosti.


Karamel kuglice

Potrebno je: 1l mleka, 1/2kg šećera, 250g margarina, 1 kutija "Čar na dar" kakao flips i oko 1kg seckanih oraha
Mleko, šećer i margarin kuvati na tihoj vatri. Pošto smesa hoće da iskipi trebate je stalno nadgledati i vrlo često promešati. Gotovo je kad se kap ne sliva sa tacne kad je iskrenete. Skloniti sa vatre, malo prohladiti i dodat kakao flips i orahe onoliko koliko je potrebno da se dobije gusta smesa. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa praviti manje kuglice. Uvaljati ih u mlevene orahe.
Napomena: od ove smese izađe puno kuglica, pa smesu možete praviti od pola količine ili napraviti dva kolača, tako što najpre odvojite polovinu fila i time premažete manju oblandu, a u drugu polovinu dodate kakao flips i orahe. Možete kakao flips i izostaviti, pa napraviti samo kuglice od oraha.


Ovako izgleda smesa od karamela i oraha u koju treba ubaciti kakao flips.

1 коментар: