Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

петак, 28. мај 2010.

Savršen krompir

Bilo da su u pitanju mladi ili zreli krompiri postupak je isti. Da bi dobili fino hrskave krompire spolja, a mekane unutra, potrebno je krompire prokuvati u slanoj vodi nekoliko minuta. Za mlade krompiriće vreme kuvanja je samo par minuta, dok za zrelije, vreme kuvanja može biti od 5 do 10 minuta. Vodite računa da se krompir ne prekuva. Potom ih dobro ocediti papirnim ubrusom. Pržite ih u dosta vrelog ulja. Takođe ih možete peći u rerni.




понедељак, 24. мај 2010.

Cveće u kuhinji

Uštipci sa bagremom

Bagremov cvet oprati i prosušiti. Napraviti gušću smesu za palačinke od 3 žumanca, brašna, mleka, vrlo malo soli i kašičicom praška za pecivo. Umešajte i šam od preostalih belanaca, koje ste umutili sa 3 kašike šećera. Cvetove bagrema umačite u ovu smesu, pa pržite na dosta vrelog ulja. Gotove uštipke posipati prah šećerom koji je pomešan sa vanilinim šećerom.
Napomena: Uštipci mogu biti i slani. U tom slučaju izostavite šećer.




Slani uštipci sa cvetom zove
Napravite smesu za palačinke od 3 žumanca, brašna, piva, soli i kašičicom praška za pecivo. Umešajte šam od preostalih belanaca. U ovu smesu umakati oprane i prosušene cvetove zove. Pržiti u dosta vrelog ulja. Po želji odozgo narendati parmezan.
Napomena: uštipke od zove možete praviti i u slatkoj varijanti. U tom slučaju uštipke pospite prah šećerom.
Pohovan peršun kao prilog
Napravite gušću smesu za palačinke sa kiselom vodom. U smesu umešajte malo soli i 2-3 kašike ulja. Umačite u ovu smesu oprane i prosušene listove peršuna i pržite ih na dosta zagrejanog ulja.
Pohovan cvet tikve kao prilog
Cvet tikve možete spremati na bilo koji od prethodno opisanih načina, a možete ih pre toga nafilovati smesom od mlevenog mesa ili sira. Takodje ih pre pohovanja možete napuniti šamom belanaca u slatkoj varijanti.
Fil od mesa:
Upržiti pola glavice crnog luka, dodajte 250g mlevenog mesa, 2 cela čena belog luka, rendanu šargarepu, suvi začin, list lorbera i koncentrat paradajeza.

Fil od sira:
100g tvrdog belog sira, 100g mekog sira, so, žumance i malo belog luka u prahu

Fil od belanaca:
Umutiti šam od 2 belanca sa vanilinim šećerom i 4 kašike šećera. Dodati i malo limunovog soka u fil, a u testo rendanu koru neprskanog limuna.

Dekoracije za tortu od prirodnog cveća
Za dekoraciju torti koristite sveže ubrano cveće, koje potom umačete u blago umućen belanac i uvaljate u kristal šećer. Naročito lepo izgledaju ruže, cvetovi ljubičica, lavande...

недеља, 16. мај 2010.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

PRŠUT










Odlične

петак, 14. мај 2010.

Palačinke sa zeljem i punjenjem od sira i belog luka





Palačinke:

2 jaja, 1dl jogurta, 1/2dl ulja, veza zelja, šolja oštrog brašna, kisela voda, so, kašičica praška za pecivo

Punjenje:

3 kašike ulja ili 50 g butera, prepuna kašika oštrog brašna, 1dl jogurta, 1dl vode, veća kriška belog tvrdog sira, 2 češnja belog luka.





Zelje iseći na tanke rezance, posoliti i izgnječiti. Umutiti 2 jaja sa brašnom, jogurtom, praškom za pecivom i kiselom vodom ( može i obična ), da dobijete malo gušću smesu za palačinke. Umešajte zelje i ostavite smešu da odstoji 30 min.



Palačinke pecite u teflonskom tiganju. Pre sipanja smeše u tiganj uvek dodajte malo ulja. Kad jedna strana porumeni, palačinku okrenite i dopecite.



Priprema fila:

Na ulju ili buteru propržite brašno. Pred kraj dodajte sitno seckan beli luk i kratko propržite kako luk ne bi postao gorak i odmah nalijte jogurt, a potom i vodu. Mešajte žicom za mućenje kako se ne bi stvorile grudvice. Kad smeša postane glatka i ujednači se dodajte pola kriške rendanog sira. Sve promešajte i sklonite sa vatre.





Palačinke nafilujte, preklopite na četvoro i odozgo obilno pospite ostatkom grubo narendanog sira.



NAPOMENA:

Ove palačinke možete praviti i sa spanaćem, koprivom ili blitvom.



петак, 7. мај 2010.

Radovi niškog kuvara Petra Jovančića






















































































































среда, 5. мај 2010.

Korpica od zelene salate






Potrebno je:
Manja glavica zelene salate, 3 stabljike mladog crnog luka, koren šargarepe





Zelenoj salati izvadite sredinu, pa je iseckati i začiniti. Sad uzeti jednu malu modlicu u kojoj ćete formirati korpicu. Ovo je potrebno da se korpica ne bi rasturila. U slučaju da korpicu koristite kao dekoraciju na nekoj mekoj podlozi, npr. ruskoj ili urnebes salati, onda vam modlica nije potrebna.




Od zelenog dela mladog luka pravimo dršku tako što pera ispletemo u pletenicu i umetnemo je u korpicu.























Tako formiranu korpicu napunimo začinjenim rezancima salate, cvetićima od šargarepe, vrhovima mladog luka sa korenčićima i cvetićima od stabljike mladog luka koje se prave tako što se stabljike iseku na tanke rezance, ali ne do kraja, pa se potope u ledenu vodu kako bi se latice razlistale


уторак, 4. мај 2010.


Šeširići od testa



Testo:
1/2l mlake vode, pakvetić kvasca 45g, 1dl ulja, 900g brašna, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli i 1 kašičica belog luka u prahu.


Punjenje: 1/2kg pečuraka, 1 kašika suvog začina, 1 kašika brašna

















Postupak:
1)Razmutiti kvasac u vodi sa šećerom i malo brašna.


2)Kad se smeša zapeni ubaciti ostale sastojke i oblikovati kuglu.
3)Ostaviti je da udvostruči zapreminu, pa poptom premesiti.



4)Testo treba još jednom pustiti da udvostruči zapreminu, a onda ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu. Podeliti ga na manje loptice. Svaku lopticu malo spljoštiti, nafilovati, skupiti krajeve pa ih malo uvrteti da fil ne bi iscurio.
5)Nakon 10 min rakijskom čašicom pritisnuti svaku kuglicu po sredini, tako da se dobije oblik šeširića.

6)Šeširiće premazati uljem, poređati ih u nauljen pleh, ostaviti 5 min da odstoje, pa potom staviti u rernu zagrejanu na 220 C. Ispeći.

NAPOMENA: ako ne postite, vodu možete zameniti mlekom. U tom slučaju dodajte i 2 žumanca u testo, a belancem premažite šeširiće. Na svaki stavite grumen putera pre pečenja.