Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

недеља, 25. април 2010.

понедељак, 19. април 2010.


Zlatni kotlić 2010


Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša je 15. i 16.04.2010god, organizovalo šesto međunarodno takmičenje u pripremanju jela od ribe, riblje čorbe i ribljeg paprikaša - "Niški zlatni kotlić 2010".






















Žiri: Stambol Geštamov i Petko Jovančić









Pozdravni govor





















Još slika sa otvaranja






Na slici snimatelj niške televizije i g-din Miloje Piljević
osnivač prve privatne ugostiteljsko-turističke škole u
Beogradu

Više o ovoj školi možete videti na
www.pput-skola.edu.rs


четвртак, 15. април 2010.

Venac od buhtli

Testo:
1/4l mleka, 3 kašike šećera, na vrh noža soli, 15g kvasca, 2 žumanca, 100g rastopljenog maslaca, limunova kora po želji i brašna po potrebi da se umesi mekše testo.
Fil:
150g krupnije seckanih oraha, 4-5 kašika džema od šljiva i 2 kesice vanilin šećera

Priprema:
Rastopite kvasac u mleku sa malo šećera i brašna. Ostavite da nadodje, pa dodajte ostale sastojke i umesite meko testo. Ostavite ga da nadolazi. S vremena na vreme kašikom izmesiti testo, tako da kašikom zahvatate i povlačite testo odozdo prema gore, sve dok se ne pojave mehurovi. Kad je testo stasalo, podelite ga na 8 delova i oblikujte loptice. Ostavite ih da malo narastu. Nakon toga loptice rastanjitie filujte, pa pokupiti krajeve i malo ih zavrtite kako fil ne bi curio. Poređatjieloptice u kalup za kuglof.



Odozgo na svaku staviti parčence butera. Ostaviti 10-ak minuta da se testo odmori i naraste, pa ga peći na 220 C dok ne porumeni.



Iskrenuti pečen venac na tanjir. Odozgo posuti prah šećerom.



Presek.




NAPOMENA: Umesto džema od šljiva, u fil možete staviti preostala dva umućena belanca sa 2 kašike šećera i malo limunove kore.


среда, 14. април 2010.

Uskrs

Iako na tržištu možete pronaći boje za farbanje kojiima se postižu fantastični efekti, najradije se opredeljujem za tradicionalnu tehniku bojenja jaja - ljuskama crnog luka.

Ovo jaje je ukrašeno listom celera i umotano u mrežasti džak u kome se pakuje krompir.




Jaja u ovoj uskršnjoj pogači ukrašena su tehnikom grebanja oštrim predmetom. Jaja se najpre oboje, a potom ukrašavaju.



Za uskršnji ručak takodje volim da poslužim jagnjeću čorbu sa zeljem i jagnjeće pečenje sa pečenim krompirima.

Jagnjeća čorba




Jagnjeće pečenje


NAPOMENA: ove ružice su od krompira i pečene su u rerni uz meso, a po ideji moje prijateljice Julijane.