Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

уторак, 30. март 2010.

Uskršnji rog



Za ovaj rog inspiracija je bila moja prijateljica Julijana, samo što sam ja poželela da napravim slatku varijantu.
Testo:
1/2l mleka, 15g kvasca, 5-6 kašika šećera, limunova kora, 100g otopljenog margarina, 2 žumanca i oko 900g brašna

Za premaz: jedno jaje lagano ulupano
Postupak izrade:
Umesiti testo, pa ga ostaviti da odstoji. Potom otkinuti manji deo i razvaljati tanko, oko 1/2cm visine. Tanjirom obeležiti veći krug, a potom i manji desertnim tanjirićem, pa iseći po obodu da dobijete prsten. Od ostataka testa formirajte ukrase po želji. Ostatak testa podelite na nekoliko delova i izvaljajte tanje trake kojim ćete omotavati kalup. Počnite od vrha prema širem delu. Posebno ispletite pletenicu i pričvrstite je na obod. premažite ulupanim jajetom i pecite na 180-200 C dok ne porumeni. kad se testo prohladi odstranite kalup, spojite prsten i rog belancem umućenim sa prah šećerom i napunite po želji keksom, jajima, bombonama...
Kalup:
Od debljeg kartona napravite fišek, napunite ga zgužvanim novinskim papirom, a potom omotajte pek papirom ili alu folijom.


четвртак, 25. март 2010.

Uskršnje jaje








Pisanice oslikane na ovaj nacin najzanimljivije su deci, jer izgledaju kao da su prekrivene ledom, a veoma ih je jednostavno napraviti.

Potrebno:
1 umućeno belance
prah šećer
kristal šećer




Postupak:
Umutite belanac sa prah šećerom. Ne treba da bude mnogo gusto. Četkicom crtajte po vec skuvanim i obojenim jajima – cvetiće, linijice ili već šta vam padne na pamet. Na kraju pospite kristal šećerom po crtežu. Šećer će se zadržati na delovima jaja koja su premazana belancem i kad se sve osuši izgledaće kao da su jaja posuta snežnim pahuljicama.






Napomena: da bi sprečili brzo sušenje belanca sa kojim radite, sud u kom se nalazi pokrite najlon kesom.




среда, 24. март 2010.

USKRS - zečići



Zečići od dizanog testa
Testo:

2dl mleka

15g kvasca

100ml ulja

3 žumanca

5 kašika šećera

brašno po potrebi i malo limunove kore

Fil:

2 belanca

mleveni orasi

šećer

Postupak:

U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Kad kvasac nadođe, dodatižumanca, ulje, limunovu koru i brašno po potrebi. Umesiti meko testo i ostaviti da odstoji. Nekoliko puta testo promešati varjačom. Izručiti testo na pobrašnjenu površinu. Odvojiti manji deo testa od koga ćete oblikovati uši. Ostatak testa podelite na manje loptice, rastanjite i filujte, potom skupite krajeve test i uvrteti ih. Spojite uši i loptice, premažite ih belancem. Od karanfilića ili zrna bibera napravite oči, a od izlomljenih špageta brkove, a od male kuglice testa njuškicu. Ostaviti zečiće da malo odstoje, a onda ih pecite na 220 C dok ne porumene.

Fil:

Umutiti belanca sa šećerom, pa umešati toliko mlevenih oraha da se dobije gusta smesa.




Zečići od prhkog testa
Testo:
250 g margarina

400 g brašna

2 komada žumanaca

1 kašika kisele pavlake

2-3 kesice vanilin šećera

kesica praška za pecivo

Dekoracija:

100 g ratluka

150 g šećera u prahu

jestive boje, belanac, šećer u prahu

Postupak:
Od navedenih sastojaka umesite glatko testo i ostavite na hladno umotano u najlon kesu najmanje 30 min. Potom razvaljajte tanko i kalupom vadite zečiće. Pecite na umerenoj temperaturi 10-ak minuta. Pečene keksiće dekorišite. Umesite ratluk i šećer u prahu i pravite mašnice, oči, njuškice… Umutite belanac sa šećerom u prahu da masa ne bude mnogo gusta, dodajte malo crvene boje i četkicom iscrtajte uši i obraščiće.

Kalup: Zamolite limara da vam iseče lim debljine 1 cm, a dužine negde oko 50 cm. Nacrtajte zečiće i po konturama savijte lim.




четвртак, 18. март 2010.

Dekoracije od ratluka


Ružice od ratluka


Potrebno je:
ratluk sa ukusom vanile, prah šećer u istoj srazmeri i prehrambena boja

Slika1




Slika2




Slika3


Postupak izrade ružica:
Najpre se napravi sredina na koju se kasnije lepe latice, kao na slici. U prvom krugu dve, u drugom tri... Posle u zavisnosti od toga koliku ružicu želite, pet ili sedam latica.


четвртак, 11. март 2010.

Kako pripremiti batak za punjenje

Najpre nožem opseći oko kosti počevši od karabataka, pa povlačiti prema dole, kao kad skidamo rukavicu. Kad dođemo do zgloba na sastavu bataka i karabataka nastavimo sa odvajanjem kosti od mesa na dalje prema bataku. Sad na donjem delu bataka zasečemo oštrim nožem u krug oko zgloba, da bi odvojili mesto od koske i lagano izvučemo kost. Po želji donju kost možemo ostaviti da bi se zadržao izgled bataka, ali je treba preseći tako da samo malo ostane u mesu. Puniti batake, pa ih pržiti ili peći na roštilju umotane u slaninu.













недеља, 7. март 2010.

Dekoracije od ratluka na gotovim konditorskim proizvodima


Osmomartovske igrarije


Potrebno je:
Kesica medenog srca sa čokoladnim prelivom, smesa od ratluka i šećera u prahu i jestive boje u prahu.

Način izrade:
Umesiti ratluk, šećer u prahu i jestivu boju, pa oblikovati srca i ružu. Postaviti ukrase na medeno srce, zabosti štapić za ražnjić i ostaviti malo da se ratluk prosuši. Potom ga možete umotati u celofan, dekorisati ukrasnom trakom i pokloniti nekoj dragoj osobi.



Ovako dekorisana medena srca možete staviti na plastične poslužavnike jarkih boja i poslužiti svojim mališanima...






... ili ih složiti kao cvetnu kompoziciju i upotrebiti kao ukras na torti.






Za koju god varijantu da se odlučite, beskrajno ćete uživati, pogotovo ako to radite zajedno sa svojim mališanima.


субота, 6. март 2010.

Dekoracije od ratluka na gotovim konditorskim proizvodima


Medena srca

Potrebno je:
Kesica kolača "medeno srce", ratluk, šećer u prahu i jestive boje


Način izrade:

Pomešati ratluk i šećer u prahu u odnosu 1:1 i boju za kolače. Manji deo smese ratluka obojiti zelenom bojom, a veći deo možete podeliti na više delova, pa svaki obojiti različitim bojama. Otkinuti mali komadić smese i rastanjiti ga u užu traku. Urolati je. To je sredina ružice. Sad praviti latice od manjih kuglica koje spljoštite medju prstima i zalepite oko sredine. Potrebno vam je 4-5 latica. Gotovu ružicu stavite na medeno srce. Pupoljke pravite samo od urolane trake. Od zelene smese formirajte listiće. sve rasporedite oko centralne ruže. Ostavite da se masa osuši. Dugačke štapiće za ražnjiće pažljivo umetnite u medena srca. Dodatno ispod svakog srca vežite ukrasnu traku.



Na ovaj način dobićete lep i originalan poklon za Dan zaljubljenih, 8. mart ili svaku drugu priliku kada želite da pokažete nekom koliko vam je stalo do njega.


уторак, 2. март 2010.

Dekoracije sa voćem


Ananas Dama


Da se i sa voćem možete igrati uverićete se veoma brzo...


Postupak izrade:
Ananas presecite vodoravno pri vrhu sa obe strane. Sad oštrim nožem iz sredine izvucite mesni deo, tako da ostane samo kora. Od sredine ananasa isečenog na kockice i voća po izboru napravite voćnu salatu, pa njome ispunite koru. Narandži oblikujte oči, nos i usta, probodite kroz nju štapić za ražnjić i utaknite je u voćnu salatu.



Na sastavu izmedju ananasa i narandže stavite "kragnu" od unešenog ratluka i prah šećera. Na narandžu kao šešir stavite lisnati deo ananasa koji ste odsekli. Dodatno Ananas Damu ukrasite po želji zabadajući ušećerene trešnje po kori ananasa.



Još jedna varijanta
Ako isečete samo gornji deo gde je rozeta ( napravite manji otvor da bi narandža mogla bolje stajati ) i izdubite sredinu, dobićete posudu u koju možete sipati sok. Utaknite slamčice i uživajte.




IDEJA VIŠE
Rozetu nemojte bacati. Odsecite višak kore tako da je ostane veoma malo u odnosu na lisnati deo. Prosušite dva dana, pa posadite. Dobićete veoma dekorativnu biljku

понедељак, 1. март 2010.

Iz serijala *URADI SAM*


Igrarije s koncem


Slike

Kad savladate tehniku na manjim površinama, onda se možete upustiti i u pravljenje većih formata. Postupak je isti kao i za pravljenje čestitki, samo što je ovde korišćen deblji karton, a rupice se buše šilom ili tanjim ekserom. Format slika je 60x60cm. Karton je presvučen platnom u braon boji, a korišćen je konac za vez od tri niti u kontrastnoj boji.


Motiv krugova sa jednom središnjom tačkom


Motiv krugova sa dve središnje tačke