Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

недеља, 28. фебруар 2010.

Iz serijala *URADI SAM*


Igrarije s koncem


Cestitka


Materijal:
Deblji papir formata A4, konac za šivenje


Od papira iskrojite čestitku. Na prednjoj strani iscrtajte geometrijske motive po izboru ( krugove, elipse, kvadrate... ) grafitnom olovkom. Nakon toga po tim linijama na rastojanju od 2-3mm špenadlom izbušite rupice. Da bi dobili efekat reljefnosti izbušite jednu ili više rupica u unutrašnjosti motiva. Potom obrišite gumicom prethodno iscrtane linije.



Uzmite konac ( veoma lep efekat se postiže koncem u kontrastnoj boji od papira ), uvucite ga u šivaću iglu i krenite sa radom počevši od one rupice u sredini ( ako ih ima više, onda jednu označite kao početnu ), pa prema rupicama po obodu, uvek se vraćajući u početnu rupicu ili druge rupice u unutrašnjosti motiva .





Kad savladate tehniku, onda se možete upuštati i u avanturu pravljenja slika većih formata


среда, 24. фебруар 2010.

Dekoracije od luka - nastravak


Dekoracija od luka, šargarepe i jabuka


Luk, šargarepa i jabuka su veoma zahvalni za pravljenje cvetnih dekoracija. Nije vam potrebno da provedete više od 10-ak minuta u njihovoj izradi, a efekat će biti očaravajući. Cvetove potopite u ledenu vodu i ostavite nekoliko sati pre nego što ih upotrebite. Za ove dekoracije korišćen je ljubičasti luk i jabuke u žutoj i crvenoj boji radi kontrasta.






Dekoracije od ratluka na gotovim konditorskim proizvodima


Pilići

Potrebno je:
1kg malih medenjaka, 1/2kg ratluka i 1/2kg prah šećera


Smesa od ratluka
Mesiti dugo 1/2kg ratluka sa 1/2kg prah šećera. Po potrebi dodati još prah šećera. Gotovu smesu umotati u najlon kesu i koristiti po potrebi.

Način pripreme:
Veći deo smese obojiti žutom prehrambenom bojom. Od toga oblikovati telo i krila. Potebno je još i malo narandžaste smese za kljun, crvene za krestu i braon za oči nožice.



Napraviti manje kuglice od žute smese, malo ih spljoštiti i zalepiti na medenjak lagano pritiskajući prstima. Napraviti krila i malo ih nožićem izreckati po ivici. Pričvrstiti ih sa strane. Od crvene smese oblikovati krestu i postaviti je na vrh. Od narandžaste smese napraviti kljun, a od braon oči i nožice. Nekim pilićima staviti i jednu malu crvenu kuglicu ispod kljuna, pa je čačkalicom malo pritisnuti po sredini.



Gotove piliće ostaviti da odstoje neko vreme kako bi se smesa od ratluka malo stegla.


понедељак, 15. фебруар 2010.

Kuglice

Kasato kuglice
Potrebno je: 1/2kg mlečnog keksa, 250g margarina, 150g prah šećera, sok 2 limuna, 200g mlevenih oraha, 100g suvog grožđa, 100g žele bombona, 100g seckanih oraha, 100g mlečne čokolade i 2-3 vanilin šećera
Keks samleti, dodati margarin umućen sa prah šećerom, sok limuna, mlevene i seckane orahe, suvo grožđe malo potopljeno u mlaku vodu, vanilin šećer, seckane žele bombone i komadiće čokolade. Sve izmešati i oblikovati male kuglice. Svaku kuglicu malo navlažiti (vodom, rumom ili sokom limuna), pa uvaljati u čokoladne mrvice. Ako imate, možete dodati i trešnje iz slatkog, koje treba ocediti od tečnosti.


Karamel kuglice

Potrebno je: 1l mleka, 1/2kg šećera, 250g margarina, 1 kutija "Čar na dar" kakao flips i oko 1kg seckanih oraha
Mleko, šećer i margarin kuvati na tihoj vatri. Pošto smesa hoće da iskipi trebate je stalno nadgledati i vrlo često promešati. Gotovo je kad se kap ne sliva sa tacne kad je iskrenete. Skloniti sa vatre, malo prohladiti i dodat kakao flips i orahe onoliko koliko je potrebno da se dobije gusta smesa. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa praviti manje kuglice. Uvaljati ih u mlevene orahe.
Napomena: od ove smese izađe puno kuglica, pa smesu možete praviti od pola količine ili napraviti dva kolača, tako što najpre odvojite polovinu fila i time premažete manju oblandu, a u drugu polovinu dodate kakao flips i orahe. Možete kakao flips i izostaviti, pa napraviti samo kuglice od oraha.


Ovako izgleda smesa od karamela i oraha u koju treba ubaciti kakao flips.

недеља, 14. фебруар 2010.

Tunj salata

Potrebno je:
2 konzerve tunjevine. 100g zelenih maslina bez koštica, 100g pirinča, manja glavica crnog luka, 3 prepune kašike majoneza
Luk iseći što sitnije i upržiti. Pirinač skuvati u slanoj vodi vodeći računa da se ne raskuva. Isprati u nekoliko voda. Pomešati ga sa lukom. Ohladiti, pa umešati tunjevinu oceđenu od ulja, seckane masline i majonez. Dekorisati po želji.

уторак, 9. фебруар 2010.

Dekoracije od luka


Iako plačem čak i kad ga drugi seče, to je namirnica koju naprosto obožavam. Koristi se u pripremi jela, kao salata u kombinaciji sa drugim povrćem ili samostalno. A može se upotrebiti i kao dekoracija.

Luk kao salata

Luk u ulju i sirćetu
Luk iseći na režnjeve, posoliti ga i rukom izgnječiti. Dodati ulje i sirće po ukusu.
Slani luk
Luk unakrst iseći što sitnije, ali ne do kraja. U svaki zarez staviti so. Uviti u gazu pa je uvrtati dok iz luka ne počne da izlazi tečnost. Odličan je kao prilog uz proju ili prženu ribu.


Luk kao dekoracija






недеља, 7. фебруар 2010.

Palačinke u kombinaciji sa voćem

Osnovno testo:
3 jaja, na vrh noža soli, brašno koliko prime jaja, 3 kašike ulja i mleko da masa bude srednje gustine. Pre prženja ostavite smesu da malo odstoji.

Palačinke sa jabukama
U osnovno testo dodati 2 narendane jabuke i 2-3 kesice vanilin šećera. Pržiti. Filovati mlevenim orasima pomešanim sa šećerom i preklapati na četvoro.




Palačinke sa filom od bresaka
4-5 bresaka oljuštiti,iseći na komade, dodati 4 kašike šećera i 3 kesice vanilin šećera. Malo prokuvati. Ohladiti. Umešati 2 kašike kisele pavlake i sitnije lomljenog keksa po potrebi. Skuvati krem od 1/2l mleka sa 3 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećera, pudingom od vanile i 125g margarina. Skloniti sa vatre i umešati 2 žumanca. Palačinke ispržiti prema osnovnom receptu. Filovati tako što se nadev stavi na početak palačinke, pa potom urola. Iseći na manju parčad. Zaliti kremom i ohladiti. Po želji ukrasiti snegom od preostalih umućenih belanaca sa šećerom.




Palačinke sa bananama
Palačinke ispržiti prema osnovnom receptu. Skuvati krem od 1/2l mleka sa 3 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećera, pudingom od vanile i 125g margarina. Kremom filovati palačinke, poređati preko kolutove banana prethodno potopljenih u limunov sok da ne bi potamnele i preklopiti na četvoro. Posebno skuvati 200g mlevenih oraha sa malo mleka, 2-3 kašike šećera ( ako volite slađe slobodno dodajte još šećera ) i 50g margarina. Ovu smesu naneti na palačinke. Otopiti čokoladu sa malo mleka i butera, pa išarati palačinke preko krema od oraha.


субота, 6. фебруар 2010.

Jedno testo, a dve pite...

Testo:
1/4l mlakog mleka, 20g kvasca, kašika šećera, žumance, 3 kašike ulja, 1/4 kašičice soli i oko 450g brašna.
U mlako mleko razmrvite kavasac, dodajte šećer i 3 kašike brašna. Ostavite da se smesa zapeni, pa dodajte ulje, žumanac, so i ostatak brašna. Testo treba da bude meko. Ostavite da narasta, povremeno mešajući. Kad testo stasa, iskrenite ga na radnu površinu.

Pita sa filom od paprike u pavlaci
Testo podelite na 4 dela i razvaljajte kore u veličini manjeg četvrtastog pleha. U nauljenu tepsiju stavite najpre prvu koru, premazati pavlakom sa paprikom ( oni koji to ne mogu naći u prodaji mogu napraviti sami - pavlaka se stavi u gazu i ostavi iznad suda da otkaplje suvišna tečnost. Nakon toga se umeša so i seckana paprika, pa ostavi nekoliko dana da odstoji kako bi pavlaka poprimila ukus paprike ), potom staviti i ostale kore, koje se takođe premažu pavlakom, osim zadnje kore koja se premaže umućenim belancem. Peći na 220 C dok pita ne porumeni.



Pita sa prazilikom
Struk praziluka sitno iseckati i ispržiti na ulju. Skloniti sa vatre, malo prohladiti, pa umešai 2 jaja, belanac i izmrvljenu krišku sira. Testo razvaljati tako da testo prelazi ivice pleha. Fil rasporedite na testo, pa krajeve testa skupite prema sredini. Gornju površinu premazati uljem i peći na 220 C dok pita ne porumeni






петак, 5. фебруар 2010.

Likeri

Oduvek mi je bila želja da se oprobam u pravljenju likera. I evo:

Liker od kokosa
Staviti 100g kokosa u 1/2l mleka da odstoji nekoliko sati. Potom mleko procediti i staviti da zavri. U 2 dl vode razmutiti puding sa ukusom slatke pavlake, 2-3 kašike šećera i kesicu vanil šećera. Pomešati puding i mleko, dodati 100g bele čokolade i još malo prokuvati. Ako je smesa previše gusta dodati još malo mleka. Skloniti sa vatre pa umešati 2dl viskija i 3 kašike ruma.


Liker sa čokoladom
Staviti 1/2l mleka da zavri. U 2 dl vode razmutiti puding od čokolade, 2-3 kašike šećera, 3 kesice vanilin šećera i 3 kašike nesquik-a. Pomešati puding i mleko, dodati 100g mlečne čokolade i prokuvati. Ako je smesa previše gusta dodati još malo mleka. Skloniti sa vatre, pa dodati 2dl ruma.



Liker od karamela
5 kašika šećera staviti da se karamelizuje, pa naliti sa 1/2l mleka. U 2 dl mleka razmutite puding od vanile, 2-3 kašike šećera i 2 kesice vanilin šećera. Pomešati puding i mleko, dodati 100g karamel bombona i još malo prokuvati. Po potrebi dodati još malo mleka ako je smesa previše gusta. Skloniti sa vatre, pa umešati 2dl votke.

UŽIVAJTE!!!

Napomena:
Liker ohladiti, pa tek onda konzumirati.

Količinu šećera i alkohola možete povećati po želji.

Rok trajanja: Liker upotrebite u roku od 10 dana.

четвртак, 4. фебруар 2010.

Ružice

Ove ružice, koje možete poslužiti i kao samostalni kolač i kao ukras za tortu, nastale su u trenutku inspiracije, dok sam se pripremala da pravim bonžita štangle.


Potrebno je: 3 kašike meda, 3 kašike šećera, 100g margarina, 50gsusama, 50g seckani oraha i flipsi sa medom u obliku latica.
Najpre otopite šećer, med i margarin, pa u to dodajte prženi susam, orahe i flipse. Promešajte da se susam i orasi zalepe za flipse, a onda od latica formirajte ružicu, počev od donjih latica. Pre upotrebe moraju malo da odstoje.





среда, 3. фебруар 2010.

Hajde da pravimo proju

Proju svi prave na svoj način, a ja je pravim ovako:

Osnovno testo
2 jaja, čaša jogurta, čaša kisele vode ( u nedostatku kisele može i obična ), nepuna čaša kukuruznog griza, nepuna čaša oštrog brašna, kriška sira, prašak za pecivo i malo soli.

Po želji možete dodavati i druge sastojke, npr. spanać, ljutu papričicu, rendanu šunku itd.
Sa paprikom
U osnovno testo staviti rezance crvene ljute paprike. Sipati u veći pleh da bi dobili tanju koru. Pečeno iseći na kocke i spajati ih po dve ajvarom. Staviti malo ajvara i odozgo, pa ukrasiti sa po dva režnja paradajeza




Sa satarašom
U osnovno testo ne stavljati sir, a kad se ispeče preliti je satarašom od uprženog crnog luka sečenim na rebarca, pečenom paprikom i paradajezom. Po želji u sataraš možete staviti i jedno jaje. Takođe možete dodati i slanicu kad upržite luk. U tom slučaju vratite proju u rernu još 2-3 min.



Sa spanaćem

U osnovno testo dodati upržen spanać