Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

среда, 30. јун 2010.

Ružice



Još prvi put kad sam videla crno-bele ružice koje je pravila moja prijateljica Danka, pomislila sam da bi se mogle napraviti još neke varijacije na tu temu. Pa evo dve ideje - jedna slatka sa kokosom i jedna slana sa filom od sira.
























Slatke ružice










Slane ružice









Priprema:

U 2 dl mlakog mleka rastopiti 40g kvasca, lagano umućena 2 jaja, kašiku-dve brašna i prašak za pecivo. Ostaviti da posrtoji 5 min, a onda dodati 2 dl zejtina. Podeliti smešu na dva dela, pa onda u zavisnosti od toga da li želite slatku ili slanu varijantu, potrebne namirnice.
Za slatku varijantu sa kokosom, dodati 100g kokosa i brašno po potrebi da se umesi mekše testo, a u drugi deo samo brašno i malo jestive crvene boje u prahu. U slanoj varijanti u jedan deo dodati 1/4 kašičice soli, kašičicu aleve paprike i malo jestive crvene boje u prahu radi postizanja jačeg kontrasta, jer sama aleva paprika ne daje odgovarajuću boju, a u drugi deo samo brašno i 1/4 kašičice soli. Po želji, za slanu varijantu količinu ulja možete smanjiti na 1dl.
Testo ostaviti da odstoji, pa potom razviti najpre testo u boji, potom i neobojeno testo u oblik pravougaonika širine 30cm, ako želite veću ružicu ili 20cm za manju. Sad spojiti oba testa tako da obojeno testo bude sa donje strane. Iseći trake širine 2-3cm, pa ih potom zaseći ukoso, ali ne do kraja, na rastojanju od 1-2cm. Slane ružice još dodatno i nafilujte sirom.











Sad formiramo ružicu tako da traku uvijemo u oblik puža. Da bi sačuvale pravilan oblik prilikom pečenja formirane ružice možete staviti u kalup za mafine. Ostaviti ih da malo odstoje, a potom ih peći.
Slatke ružice preliti hladnim šerbetom napravljenim od 1kg šećera, 1l vode i kesicom vanilinog šećera. Šerbet se kuva od15-20 min.
NAPOMENA:
Osim ove dve gore pomenute varijante ružica možete praviti i crno-belu Dankinu varijantu, gde se u jedan deo testa stavi 2 kašika kakaa i brašno, a u drugi deo samo brašno ili varijaciju sa mlevenim orasima gde se deo brašna u obojenom testu zameni mlevenim orasima ili varijaciju - beli deo sa kokosom i brašnom, a crni deo sa kakaom

7 коментара:

  1. Pa ovo je prelepo, mogu da zamislim kako je divnog ukusa :D, kada ovako lepo izgleda!

    ОдговориИзбриши
  2. Volim takve ružice, radim ih po drugačijem receptu, ali bilježim i ovaj:)
    Meni su te ružice uistinu lijepe i volim kombinirati razne boje. Ali, okružena sam ljudima kojima su jela "nenormalnih" boja totalno odbojna. Pa tako mi za ove ružice, koliko god one bile lijepe, većina ljudi kaže da su neprivlačne za jelo jer "nije normalno" da tijesto bude ružičasto, crveno, narančasto, plavo... I kad ih napravim, obično ih sama jedem, a što mi ostane, to bacim:( pa nema smisla da ih često radim, a i kad ih radim, radim samo pola mjere. Ali svakako ću isprobati i ovaj recept:)

    ОдговориИзбриши
  3. Što se dodavanja boje u jela i ja sam bila do skoro jedna od onih kojima je to bilo neprivlačno. Ali kako se sve više ovih boja koristi u mom okruženju, a da toga nisam bila ni svesna i ja sam promenila mišljenje. Za one koji još misle na stari način, predlažem da isprobaju varijantu sa kakaom u jednom delu testa. Mogu vam reći da i one prelepo izgledaju. Meni lično, a i mojim ukućanima se najviše dopada varijanta kada se beli deo napravi sa kokosom,stavi kakao, pa posle zalije šerbetom sa dosta vanilinog šećera.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicni varijanti,na slatki i soleni ruzici,super recept,dobro opisan i prekrasni sliki

    ОдговориИзбриши
  5. Zasluzila si vise od jedne nagrade,ali eto ja ti dajem jednu jer su mi mogucnosti ogranicene!!!
    Navrati po svoju nagradu na moj blog !!!Pozdravcic !!!

    ОдговориИзбриши