Zečići od dizanog testa
Testo:
2dl mleka
15g kvasca
100ml ulja
3 žumanca
5 kašika šećera
brašno po potrebi i malo limunove kore
Fil:
2 belanca
mleveni orasi
šećer
Postupak:
U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Kad kvasac nadođe, dodatižumanca, ulje, limunovu koru i brašno po potrebi. Umesiti meko testo i ostaviti da odstoji. Nekoliko puta testo promešati varjačom. Izručiti testo na pobrašnjenu površinu. Odvojiti manji deo testa od koga ćete oblikovati uši. Ostatak testa podelite na manje loptice, rastanjite i filujte, potom skupite krajeve test i uvrteti ih. Spojite uši i loptice, premažite ih belancem. Od karanfilića ili zrna bibera napravite oči, a od izlomljenih špageta brkove, a od male kuglice testa njuškicu. Ostaviti zečiće da malo odstoje, a onda ih pecite na 220 C dok ne porumene.
Fil:
Umutiti belanca sa šećerom, pa umešati toliko mlevenih oraha da se dobije gusta smesa.
Zečići od prhkog testa
Testo:
250 g margarina
400 g brašna
2 komada žumanaca
1 kašika kisele pavlake
2-3 kesice vanilin šećera
kesica praška za pecivo
Dekoracija:
100 g ratluka
150 g šećera u prahu
jestive boje, belanac, šećer u prahu
Postupak:
Od navedenih sastojaka umesite glatko testo i ostavite na hladno umotano u najlon kesu najmanje 30 min. Potom razvaljajte tanko i kalupom vadite zečiće. Pecite na umerenoj temperaturi 10-ak minuta. Pečene keksiće dekorišite. Umesite ratluk i šećer u prahu i pravite mašnice, oči, njuškice… Umutite belanac sa šećerom u prahu da masa ne bude mnogo gusta, dodajte malo crvene boje i četkicom iscrtajte uši i obraščiće.
Kalup: Zamolite limara da vam iseče lim debljine 1 cm, a dužine negde oko 50 cm. Nacrtajte zečiće i po konturama savijte lim.
Što su medeni! Divim se svakom ko ima toliko volje i strpljenja i praviti ovakve stavarčice!
ОдговориИзбришиGogi,divni su :D :D!!!!!
ОдговориИзбриши