Странице

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.

недеља, 31. јануар 2010.

Lagani desert od narandže

Potrebno je:
narandže, puding, šlag u prahu.

Fil sa šlagom:

Sredinu koju ste izvadili isecite na manje komadiće i pomešajte sa nekoliko kašika umućenog šlaga.
Fil sa pudingom:
Skuvajte puding prema uputstvu sa kesice, umešajte iseckanu sredinu narandže i kad se prohladi dodajte kašiku-dve umućenog šlaga

Priprema:
Narandže pri vrhu isecite cik-cak, da bi dobili lepši izgled korpice.


Izdubite je, napunite filom i ukrasite preostalim šlagom.


Dekorišite po želji trouglovima od oblandi, rolerima, čokoladom...
Ovako


ili ovako...

петак, 29. јануар 2010.

Čamčići

Ako hoćete decu da naučite da jedu i nešto što oni ne vole, poslužite se ovom idejom

Korak 1

Jednu koru za pitu premažite osnovnom smesom od 2 jaja, 3 kašike kisele pavlake, 3 kašike ulja, šolje mleka i grudve rendanog sira. Možete koru filovati samo osnovnom smesom ili pak možete dodati blanširan spanać, upržen praziluk ili bilo koju drugu kombinaciju povrća.
Rolajte koru počev od jednog ugla dijagonalno prema drugom.


Korak 2

Kada ste koru urolali savijte je u formu čamčića. Poslažite na pomašćen lim. Odozgo stavite kašiku osnovnog nadeva i stavite u hladnu rernu. Uključite na 220 stepeni C i pecite dok čamčići ne porumene. U međuvremenu od ostataka kora isecite makazama trougliće od kojih ćete oblikovati jedra. Najpre ih malo prosušite na oklagiji da dobiju polusavijen oblik, a zatim pažljivo provucite štapiće za ražnjiće i ostavite još malo da se osuše na vazduhu.


Korak 3

Kad su osnove čamčića ispečene, ubodite štapiće sa jedrima i vratite na kratko u rernu.



четвртак, 28. јануар 2010.

Evo još predloga za salate

Tuna salata
Potrebno je: 200g testenine, konzerva tunjevine u komadićima, glavica crnog luka, 50g zelenih punjenih maslina, paradajez, žuta paprika, peršun, kašika maslinovog ulja, so i biber
Skuvati testeninu u slanoj vodi sa kašikom ulja. Luk, paradajez i papriku iseći na kockice. Tunjevinu ocediti od ulja. Masline iseći na listiće. Sve pomešati.

Jermenska salata
Potrebno je: veća glavica zelene salate, 2 jaja, 1dl ulja, kašika senfa, sok limuna, 2 kašike majoneza, 2dl kiselog mleka, so i biber.
Salatu iseckati i preliti mešavinom ulja, senfa, limunovog soka, majoneza, kiselog mleka, soli i bibera. Lagano izmešati i posuti mrvicama kuvanih jaja

уторак, 26. јануар 2010.

Salate
Evo nekoliko predloga za salate koje možete poslužiti samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim prilozima

Salata sa graškom
Potrebno je: 300g narendane pileće salame, 200g kuvanog mladog graška, 200g sitno seckanih ili rendanih mariniranih šampinjona, 2 rendana kuvana jaja, 2dl pavlake, 100g majoneza, so i biber po želji.
Sve sasdtojke izmešati i ostaviti da odstoji. Ukrasiti po želji.


Pileća salata
Potrebno je: jedno manje pile, 150g šunke, 2 struka praziluka, 3 jaja, 15 maslinki, 2 kašičice kapara, koren celera, jabuka, 3 kašike majoneza, 100g kisele pavlake, 1 kašika senfa, limun, 3 kašike ulja, so i biber.
Pile ispecite u rerni, odstranite kožu i kosti, pa meso iseckajte. Dodajte rezance šunke, praziluk sečen na kolutove, narendan celer i jabuku, maslinke sečene na kolutove, jaja sečena na kolutove, kapare, sok limuna, senf, najonez i pavlaku. Posolite i pobiberite po ukusu.

Ljuta pileća salata
Potrebno je: jedno manje pile, praziluk, 2-3 pečene paprike, šolja kuvanog kukuruza šećerca, 150g svežih šampinjona, đumbir, ljuti soja sos, so, biber i malo pavlake,
Pile skuvati u vodi sa dodatkom sušenih začina, pa mu odstraniti kosti i iskidati na manje komade. Dodati praziluk sečen na kolutove, šampinjone sečene na listiće ( ko ne voli sveže može ih malo obariti u posoljenoj vodi ), kukuruz i papriku sečenu na trakice. Po ukusu dodati đumbir, soja sos, so biber i pavlaku.

Salata sa crnim lukom
Potrebno je: sitnije glavice crnog luka, ulje, so, biber i aleva paprika.
Luk samo oljuštiti, posoliti, posuti biberom i alevom paprikom, složiti u tegle, pa naliti uljem da ogrezne. Ostaviti preko noći da odstoji. Služiti sa sirom i vrućom pogačom.

Salata sa šargarepom
Potrebno je: šargarepa, beli luk, ljute feferone, so, šećer, biber, ulje i jabukovo sirće.
Proizvoljnu količinu šargarepe sitno narendati, dodati po želji izgnječen beli luk, seckane papričice, malo pošećeriti, po ukusu posoliti, pobiberiti i zakiseliti. Umesto sirćeta možete staviti pavlaku ili jogurt.

понедељак, 18. јануар 2010.

Salata od pirinča
Sastojci: manja glavica crnog luka, 150g mariniranih šampinjona, 100g pirinča, 100g šargarepe, 100g graška, 5-6 kiselih krastavčića i kesica majoneza.
Luk sitno iseckati i ispržiti na ulju. Dodati šampinjone narezane na listiće i još malo pržiti. Posebno skuvati pirinač, šargarepu i grašak. Krastavčiće iseckati na kockice. Sve sastojke pomešati i posoliti po ukusu. Servirajte salatu u obliku venca. Ukrasite naizmenično kolutićima šargarepe i kiselih krastavčića. U sredinu postaviti aranžman od povrća.


недеља, 17. јануар 2010.

Predlog za večeru


Evo jednog predloga za večeru:


Grčka salata:

Sastojci: struk praziluka, 150g maslina bez koštica, 150g feta sira, kašika maslinovog ulja, oregano
Praziluk naseckati na kolutiće, dodati masline, kockice sira i
lagano promešati. Staviti na činiju za serviranje, posuti oreganom i ukrasiti polovinama koluta limuna savijenih u obliku osmice.



Urnebes:
Sastojci: 1/2 tegle ajvara, 150g sira, češanj prognječenog belog luka, kašika ulja i kašika tucane ljute aleve paprike. Ko nevoli ljuto nek satavi slatku alevu papriku.
Sve sastojke izmešati.
Po potrebi posoliti i ostaviti da odstoji kako bi se ukusi proželi. Potom servirati.
NAPOMENA: ko nema gotov ajvar, može ispeći na p
lotni ili u rerni crvenu papriku, oljuštiti je, samleti na mašini za meso i upržiti na ulju.










уторак, 12. јануар 2010.

среда, 06. јануар 2010.

Evo nagrade koju sam dobila od moje drage prijateljice Javorke.
A nagradu prosledjujem dalje
http://dajana-bakerscorner.blogspot.com/


недеља, 03. јануар 2010.

Predlog br.3

Doručak:
**********
Palačinke sa filom od sira
Palačinke napravite po svom omiljenom receptu.
Fil: 200g krem sir pomešati sa 1dl kisele pavlake. Po potrebi posoliti.

Pržene viršle

Čaj

A servirati možete i ovako:

Palačinke nafilovati ( u ovom slučaju je korišćen fil od sira i pavlake za ogrtač, a za maramu fil sa sirom i ajvarom ) i preklopiti na pola. Jednom palačinkom omotati viršlu kao ogrtačem, od maslina pomoću čačkalica napraviti stopala. Drugom palačinkom omotati malu glavicu luka kao maramom i pričvrstiti na telo od viršle. Usta nacrtati kečapom, oči napravite od 2 zrna bibera, a kosu od špageta ili listića neke jestive biljke. Još prikačite cvetić iza uva i Stevka je spremna za špacir…

Ručak:
********
Pileća supa sa knedlama

Pletenica od pilećeg belog mesa
Belo meso isecite tako što ga presečete uzduž na pola da dobijete dva parčeta, a onda ga još i dodatno istanjite ( pri tom ce vam ostati još belog mesa koje možete iskoristiti za drugo jelo ). Svako parče zasecite uzdužno, ali ne do kraja, tako da dobijete tri trake. Ispletite pletenicu, pričvrstite čačkalicom, pa pospite suvim začinom. Ostavite da odstoji. Za to vreme pripremite pire od krompira. Pletenice ispržite i izvadite čačkalice. Na tanjir stavite po 2 pletenice, kugle pire krompira i kuglu pavlake. Po želji prelite krompir pire masnoćom od prženja i pospite sušenim začinom. Ukrasite cvetićima od šargarepe.

Salata od kupusa


Kolač sa makom
Umutiti 2 jaja sa 10 kašika šećera, 10 kašila mleka, 10 kašika ulja, 10 kašika brašna i 10 kašika nemlevenog maka. Dodati prašak za pecivo i limunovu koru. Peći. Vruće preliti sa 1/4l hladnog mleka. Odozgo staviti šlag

Večera:
********

Zapečeni rezanci
Ispržiti 2 mala praziluka sečena na kolutove i 6 šnita slanine sečene na štapiče. Sipati u vatrostalnu posudu, odozgo nastrugati kačkavalj i preliti sa tri jaja umućena sa pavlakom. Po potrebi dodajte i malo jogurta. Zapeći.

Sok od dunja








субота, 02. јануар 2010.

Predlog br.2

Doručak:
*******

Pužići sa sirom i salamom

Testo: 300g brašna, parašak za pecivo, 50g margarina, jaje, 10 kašika mleka. Umesiti testo i tanko ga razviti. Premazati sa malo mleka i posuti obilno sirom i salamom. Uviti rolat i iseći parčad debljine 1cm. Poređati u podmazan pleh sečenom stranom dole, premazati razmućenim jajetom i peći.

Jogurt

Ručak:
******

Bela pileća supa

Pileće belo meso, šoljica pirinča, 2-3 ravne kašike brašna, ulje, jaje, sušeni začin, malo alkoholnog sirćeta
Pileće meso staviti da se kuva ( možete staviti celo pile, pa posle odvojiti delove mesa za pohovanje ili červiš ). Kuvano meso izvaditi, iskidati na komadiće, pa vratiti u čorbu. Sad ubaciti očišćeni pirinač i suvi začin, pa nastaviti sa kuvanjem. U medjuvremenu napraviti belu zapršku. Na ulju upržiti do braon boje 2-3 ravne kašike brašna ( ja volim gušću čorbu, pa stavim 3 kašike ). Uliti zapršku u vruću čorbu ili iz lonca presuti deo čorbe u tiganj ( samo vodite računa da se ne opečete, jer prilično pršti ), pa kad malo prokuva tečnost iz tiganja vratiti u lonac sa čorbom. Umutiti ovlaš viljuškom jedno jaje, dodati u čorbu i lagano promešati da se obrazuju "dronjčići". Na kraju staviti 1-2 kašike alkoholnog sirćeta, što mu daje naročit šmek. Moja preporuka je da sirće ne stavljate u čorbu, već ga poslužite posebno, da svako sipa koliko mu se dopada.

Červiš

Kuvano pileće meso izvaditi iz supe, uvaljati ga u brašno i jaje, pa ponovo u brašno i jaje i tek onda ispržiti.Sada rastopiti mast - ja sam koristila ulje - umešati brašno i pržiti dok ne porumeni. Onda dodati nekoliko čenova sitno seckanog belog luka ( ko voli može staviti celu glavicu ), još malo propržiti pazeći da luk ne pregori ( da jelo ne bi dobilo gorak ukus ) i odmah naliti supom. Brzo mešati da se ne stvore grudvice. Umešati i belo meso ikidano na rezance. Na kraju dodati malo alkoholnog sirćeta i soli ako jelo nije dovoljno slano. Červiš me sme biti redak, već treba da ima gustinu krema. Na tanjir za serviranje najpre staviti červiš, a odozgo poređati komade pohovanog mesa.


Pogača

1/4l mleka, kvasac, kašičica soli, kašika šećera, 3 kašike ulja, 3 žumanca i brašno po potrebi da se umesi mekše testo. Kad testo naraste, podeliti ga na tri dela, formirati trake i isplesti pletenicu, premazati je belancem, posuti susamom i ispeći.

Salata

Baklava sa višnjama

Fil:1kg višanja, 1/2kg kora za baklavu, po 1 1/2 šolja šećera, ulja i griza, 2dl jogurta, kesica praška za pecivo.
Sirup: 750ml vode, 750g šećera
Pomešajte ulje, jogurt, griz, prašak za pecivo i šećer, pa u to dodajte višnje očišćene od koštica Ako koristite zamrznute višnje, najpre ih odledite i ocedite od soka. Složite po tri kore jednu na drugu, fil nanesite na početak kora i čvrsto zamotajte u rolnu. Odozgo kore premažite sa malo ulja i pecite na 180 dok ne porumeni. Preliti vrelu baklavu ohlađenim sirupom.Sirup: kuvajte šećer i vodu da bude malo ređe nego za slatko

Večera:
******

Hleb sa začinskim biljem

Hleb raseći na šnite, ali ne do kraja. Umutiti 125g butera sa češnjem belog luka, manjom glavicom crnog luka, peršunom i listićem žalfije. Mazati ovom smesom izmedju režnjeva, hleb umotati u foliju i peći 15 min.
Poslužiti uz sir i pivo.

петак, 01. јануар 2010.

Obožavam da kuvam i da se igram u kuhinji. I ne samo u kuhinji... Zato će sve ovo što budete ovde pronašli biti malo drugačije od onog što drugi rade.


Počeću sa kuvanjem.


Odavno skupljam recepte i imam ih poprilično, ali ono što mene zanima je, kako ih ukomponovati u celinu, pa će mi svaki dobrnamerni savet koristiti. Nadam se da čete mi u tome pomoći.

Evo kako to ja zamišljam:

Doručak:
**********
Tost hleb prepečen u tosteru
Buter
Med
Bela kafa

Ručak:
*******
Supa sa mlevenim mesom
Upržiti manju glavicu crnog luka, dodati kolutove šargarepe i 100g mlevenog mesa. Naliti vodom, dodati suve začine i kuvati dok meso i povrće ne omekšaju. Kad je supa gotova umešati lagano umućeno jaje.

Danske šnicle
Komade mesa izlupati i dati mu pravougaoni oblik. Posuti suvim začinom i biberom. Na jednu polovinu staviti šnitu trapista debljine 1/2cm, a preko kolutove obarenih jaja. Meso preklopiti i sa svih strana zatvoriti čačkalicom, uvaljati u brašno i pržiti sa obe strane po 5 min.

Pire sa lukom
U pire napravljen od 1kg krompira umešati uprženu glavicu crnog luka sečenog na sitne kockice.

Salata

Kolač sa grizom i orasima
Testo: 2 jaja, jogurtska šoljica šećera, 1/2 šolje mleka, 1/4 šolje zejtina, šolja brašna, kašičica kakaa i kesica praška za pecivo. Peći u većem plehu, pa podeliti tako da se dobiju dve kore.
Fil: zagrejati 1/4l mleka sa 125g butera i 4-5 kašika šećera, pa dodati 50g čokolade i 200g oraha. Ako je potrebno dodati još oraha. Premazati šlagom i preliti glazurom od 50 g čokolade. Iseći kocke i na svaku staviti polutku oraha umočenu u karamel.

Večera:
********
Flekice sa šunkom
Flekice: zamesiti rezance od 2 žumanca, 4-5 kašika vode i brašna po potrebi da se testo ne lepi, razvaljati, pa ga iseći u obliku kvadratića. Obariti flekice u slanoj vodi.
Fil: 3 jaja, 1/8kg mlevene šunke, kašiku dve ulja i 1/8l kisele pavlake
Pomešati fil i flekice. Zapeći.

Kompot od suvih šljiva